Vi kommer att se mer om mobila betaltjänster under 2012

Mycket handlar om förtroende. Är du trygg med att Apple, Google, PayPal eller Amazon hanterar ditt kontokortsnummer så är köpet bara ett klick borta – på nätet. Klarna Checkout är en svensk lösning som ger samma möjligheter men med snabbare köpprocess som undviker problemet med registrering som de stora drakarna kräver. Men det är på nätet det.

Vilken teknik vinner kampen ute på stan? Det finns fler intressenter med i matchen.

Kreditkortsföretagen

Mastercard och Visa sätter NFC-teknik i korten och läsare i butik, taxi mm. Kommer först i länder som inte anammat våra chip-terminaler.

Bankerna

Bankerna testar olika lösningar. Swedbank BART jobbar med en lösning där du genererar en QR-kod som butiken läser av får betalt direkt från banken.

Mobilföretagen

De tunga mobiloperatörerna i Sverige har gått samman i ett gemensamt bolag 4T som utvecklar mobila betallösningar tillsammans med gotländska Payex. Förutom betalningar på stan kommer att bli möjligt att skicka pengar via SMS och appar mellan privatpersoner som har ett konto hos 4T.

Uppstickarna

Sen finns det många andra uppstickarföretag som är på banan och vill få en del av kakan. Payair, Seamless och iZettle. iZettle ger både företag och privatpersoner möjlighet att ta kortbetalningar genom att sätta en kortläsare på din iPhone.

För säkerhets skull kan ni glömma allt vad som står ovan vad gäller uppdelning i på nätet och på stan. Självklart kommer lösningarna att vidgas och fungera på online och IRL.

Frågan är vilken teknik som vinner. Ett är säkert. Vi på DestinationsArenan följer utvecklingen.

Vad tycker du? Kommentera gärna!