Stor upplevelse – Låg kostnad

Resandet fortsätter att öka. Samtidigt blir det också mer specialiserat, många söker sin egen reseupplevelse. Därför kan det vara intressant för oss som jobbar kommersiellt i resebranschen att hålla koll på vad som händer i det alternativa segmentet. Här är en lista på några boendeförmedlingar som jobbar med mycket upplevelse och liten kostnad. Ur destinations synvinkel är det här människor som bor billigt men ändå kommer till destinationen och (ofta) tas emot av en engagerad värd.

www.airbnb.com
En av de första och nu de största förmedlarna av lågprisboende. Air B&B startade 2007 i San  Francisco och har utvecklats därifrån. Lyfter gärna fram det unika och det personliga bemötandet. 10 på Gotland. 480 i Stockholm. 9000 i Paris. 0 i Kunming, en liten (femmiljoners) stad i västra Kina (bara ett exempel, Helge).

http://www.couchsurfing.org/
Couchsurfing är ett sätt att resa, snarare än en boendeförmedling. Du blir medlem och delar med dig av intressen och tidigare resor. På resande fot kan du möta upp med andra coachsurfare, men naturligtvis hitta en soffa att sova på. Här är några fria soffor i städer runt om i världen. 60 i Visby. 1000 i Stockholm. 5000 i Paris. 200 i Kunming.

http://campinmygarden.com/
Camp in my Garden startade 2011 i Storbritannien och har sakta smugit sig över till Belgien. Ta med dig tältet och slå upp det i någons trädgård och betalar en avgift för detta. Det finns en tydlig koppling till olika typer av evenemang, exempelvis nu inför OS i London. Inga i trädgårdar i Sverige ännu.

www.homexchange.com, http://www.intervac-homeexchange.com
Båda dessa bygger på att man byter boende med någon annan person/familj i världen. Man betalar en medlemsavgift och lägger upp sitt eget boende. Därfter är det bara att börja leta efter någon som vill byta. Siffror från homeexchange.com: 1 i Visby. 350 i Stockholm. 2400 i Paris. 1 i Kunming.

Sen finns det förstås en massa andra varianter: http://www.affordabletravelclub.net/ för dig över 40. http://www.homearoundtheworld.com/ för homosexuella resenärer och deras vänner. www.redappleapartments.com. Hyr en hel lägenhet för kortare eller längre tid. www.homeaway.se. Inriktad på semesterboende med 350 000 objekt världen över.

/Mats

Vad tycker du? Kommentera gärna!