Bra grundplatta för diskussioner

Besöksnäringens ledarforum 2014 är platsen där det händer saker. Redan på flyget Visby-Arlanda-Halmstad fastnade min väska på Arlanda :). Fick istället förmånen att flyga ner tillsammans med Peter Thomelius, utbildnings- och HR-chef på Visita. Bra snack och många tankeställare kring branschens utveckling och kompetenskrav.

2014-02-04 14.17.32

Väl på plats på Hotel Tylösand så drog det igång i raketfart. Jag fick en egen pratstund med Karin Nilsdotter, Spaceport Sweden, vid lunchen. Återkommer till det. Istället får det bli:

  • Dagens entreprenör. Marie Louise Kold. Konstnär ut i fingerspetsarna. Företagare i handslaget. Vilken inspiration att kunna kombinera business och skapande på ett sånt kreativt sätt. Imponerande.
  • Dagens extraprenör. Daniel Daboczy, Funded by me. Härligt. Jag hörde Daniel på Almedalsveckan för två år sedan, och hörde med glädje vad som hänt sedan dess. Att genom nätet hitta finansiering och delaktighet. Daniel menade att Jantelagen vänt: Om de kan, då kan jag också. Yippie!
  • Dagens år. Kulturhuvudstad Umeå. Bra införkampanj, bra tryck på invigningen, bra bokningsläge. Men det är lite snurrigt kring mätbarheten. Ska bli kul att följa utvecklingen.
  • Dagens behållning. Ros Pritchard, SCR fast i Storbritannien berättade om arbetet i lobbyn. Entreprenörer är de bästa lobbyisterna, men de behöver stöd med fakta och energi. Nyckeln till framgång är att visa effekterna av turism lokalt – kopplat till arbetsmarknadsläge på de olika orterna. ”Politikerna är våra vänner – vi måste bara hjälpa dem med siffor och exempel.”
  • Dagens mest ”down to earth” utomjordiska upplevelse. Karin Nilsdotter, Spaceport Sweden. Visst, målet är rymdturism, att skicka ut betalande gäser i rymden. Men vägen dit!!! Rymdresor OCH rymdupplevelsecentra OCH center for excellence. Karin har fler ben att stå på.

Men det var idag det. Ros Pritchard sa en viktig sak till som jag hoppas vi kommer tillbaka till imorgon. Grunden för att lyckas var att vi i branschen hade en ”järnbeklädd” enighet om var vi står och vart vi till. Ser fram emot diskussionen och återkommer med en rapport. Om du inte vill vänta så går det bra att följa på Twitter. Hashtag #BLF14.

/Mats

Vad tycker du? Kommentera gärna!