Mer från framtiden – Besöksnäringens ledarforum

Dag två inleddes med lite solsken över Tylösand. Tyvärr blev det inte något bad den här gången. Men ett vackert hav att titta på. Fast det gjorde vi inte. Istället tittade och lyssnade vi på dagens föredragshållare. Här är en mikrosammanfattning:

  • Dagens viktigaste. Eva Östling om Dubbelstöten – risken för att både den sänkta momsen på restaurang och lägre arbetsgivaravgifter för unga plockas bort. Mer fakta finns på www.dubbelstöten.se.  Eva berättade om de insatser som görs för att förtydliga, beskriva, och arbeta i lobbyn under våren. Vi måste alla bidra i arbetet. Avgörande fråga för branschens utveckling.
  • Dagens hållbaraste. Jan Erik Bergkvist gav oss en snabbkurs i hållbarhet. Som tur är kommer boken i maj. Boken som Jan Erik skriver på uppdrag av Visita. Ett måste när den kommer!
  • Dagens kommunikationstips. Annika R Malmberg pratade personlighetsprofilering med färg. Allt för att skapa tydlighet i kommunikation med kunder och varandra. Mycket kan förenklas om vi förstår hur andra kommunicerar och vill bli kommunicerade till.
  • Dagens framtid. Avslutningspasset med diskussioner kring framtiden för besöksnäringen mot 2020. Bra diskussioner på hög övergripande nivå i vår grupp. Sluta tjafsa! Mer kommunikation! Fixa infrastrukturen! Tillåt vinst! Fixa infrastrukturen! Men vi kom kanske inte ända fram till den ”järnbeklädda” enigheten – bland annat för att vi bara fick höra några exempel på vad övriga grupper pratat om. Jag hoppas på en sammanställning.
  • Dagens (och gårdagens) moderator. Mia Odabas – proffs ut i fingerspetsarna. Påläst och lyhörd. Mycket bra.

wK0Ek

Och till detta ska alla otaliga korta och långa samtal i pausar och vid måltider läggas. Det behövs mer sånt här för att vi ska bli överens om hur vi ska möta framtiden. Det räcker inte att var och en sköter sitt eget jobb på bästa sätt. Vi måste prata med varandra, byta erfarenheter, bygga fakta och saluföra vår näring som den framtidsbransch den är.

Det som jag rent konkret tar med mig av de här två dagarna och som jag tänker jobba på är bland annat mitt eget ansvar att påverka min omgivning kring dessa frågor. Sen känner jag också att dagarna gett mig råg i ryggen både vad gäller denna kommunikation och i min yrkesroll som kringresande destinationsutvecklare. I morgon är det tillbaks i verkligheten – i en kommun som verkligen vill tala med näringen – och jag vet att vi, Annamari och jag, har bidragit till det. 

 /Mats – på bussen mellan Arlanda och Uppsala

Vad tycker du? Kommentera gärna!